Flygplanets historia

Historiska händelser

Historiska händelser

Vi alla som varit inne på denna hemsida har förmodligen någon gång flygit någon gång i sitt liv. Och visst har det någon gång slaget er tanken om hur flygplanets historia ser ut. Med detta i åtanke kan vi idag presentera er hur flygplanets historia ser ut. Nedanför kommer vi grundloigt att gå igenom hur flygplanet från början ansågs vara en oframkomlig illussion som sedan för ungefär XX år sedan tills idag blivit ett viktigt transportmedel, av såväl människor som livsmedel och annat livsnödvändigt.

Man har genom historiska dokument fått reda på att det redan på 800-talet fanns ritningar och noterade flygförsök i kampen mot gravitationen. Den som stod för dessa flygförsök var ingen mindre än självaste Abbas Ibn Firnas. Vem var då denna fantastiska person med ett ack så mindre smickrande namn?

Jo, kärt barn har många namn brukar man säga och denna herre var uppfinnare, ingenjör, teknolog, kemist, läkare och sist men inte minst poet. Han är den som historiskt sett är känd som den människan som först flygit, alternativt svävat. Han hade under sina flygturer ingen utrustning som gjorde att han kunde landa. Istället krashade han varje gång, men överlevde mirakulöst.

Han anlitades i tidig ålder av Kalif Abd ar-Rahman II som vetenskapsman och var också den som flög eller svävade, om vi ska vara ärliga. Han störtade under en flygtur mot marken så illa att han därefter fick kroniska ryggsmärtor.

För att hylla denna mäktiga person så döptes Bagdads flygplats därför till ”Flygplatsen Ibn Firnas”.

Rekord genom åren

Tittar vi på Europas historia så står det klart att vi var aningen senare i tiden. Det var heller ingen mindre än den italienska konstnären Leonardo da Vinci som 1452 skissade den första flygplanskonstruktionen.

Men om vi spolar fram i tiden så var det Bröderna Orville och Wilbur Wright de första som skrev världshistoria. Orville var den första som flög farkosten den 17 december 1903 och han lyckades flyga hela 36,5m under 12 sekunder. När det sedan var Wilburs tur så flög han samma dag hela 60 meter.

  • Under första världskriget kunde flygplanen komma upp i närmare 200 km i timmen.
  • Under andra världskrifet kunde flygplanen komma upp i ofantliga 650 km i timmen.

Olika milstolpar under flygplanens livstid

Det finns en rad olika spektakulära flygplan, bland annat modellen Concord samt Solar Impulse. Den förstnämnde var och är fortfarande ett enormt snabbt flygplan som kom upp i hisnande 2140 km/h vilket gjorde att de kunde flyga mellan london och New York på enbart 3,5h. Däremot så var flygplanet väldigt dyrt och det påverkade flygplanets historia så 2003 hade de andra flygplankonstruktörerna hunnit ikapp med sina nya motorer och bränsleförbrukning, vilket gjorde att flygplanet togs ur bruk.

Solar Impulse var däremot en ny uppfinning och i kontrast till Concords enorma bränsleförbrukning så drevs solar impulse enbart på solens strålar. Däremot gick det inte särskilt snabbt för flygplanet och medelhastigheten var 70km/h, men oavsett hastighet så lyckade den åka i 26h utan landning. Den uppdaterade upplagan lyckades däremot åka jorden runt, dock oklart hur lång tid det tog, främsta anledning till att det inte finns information är på grund av att den stod still för reparation och pilotbyte i närmare 9 månader.