Frihetskänsla med sjöflygplan

bild på sjöflygplan som landar på vatten

bild på sjöflygplan som landar på vatten

Tänk dig den ultimata frihetskänslan av att flyga som en fågel och kunna landa på vatten! Ett sjöflygplan måste definitivt vara så när man kan komma den där äkta flygkänslan. Absolut ett måste för alla flygentusiaster.

Vad är ett sjöflygplan

Benämningen är ett flygplan som både kan starta och landa på vatten. Ett annat namn för sjöflygplan är även pontonflygplan. Det är inte så väldigt vanligt förekommande i Sverige, men det finns ett bolag på Bromma som erbjuder flygningar. Precis efter andra världskriget användes faktiskt sjöflygplan för flygningar över Atlanten. Det sägs ha varit det allra största planet och var en Hughes H-4 Hercules. Dock blev det endast en enda tur för detta plan som då hade världens största avstånd mellan vingarna. Flygplanet kallades allmänt för Spruce Goose då det byggdes i trä, då det rådde stor brist på aluminium under efterkrigstiden.

Ta en provtur och landa på vatten

Även för dig som aldrig någonsin har flugit ett plan, är det faktiskt idag fullt möjligt att få sig en flygupplevelse med ett sjöflygplan. Visst känns det frestande, men också pirrigt på samma gång. Flyg som fåglarna och ha friheten att landa på ett vattendrag i vackra Stockholms Skärgård. Det finns företag som specialiserar sig på denna typ av upplevelser, som även är otroligt trevliga att geTecknat sjöflygplan bort i födelsedagspresent. Tro det eller ej, men du får vara med och prova på att styra planet uppe i luften. Tror dock inte att du får ta rodret när planet ska gå ner för landning. Först brukar man få en liten teorilektion nere på marken. Det blir då lite mer intressant, när man får lite mer information om hur det fungerar och vad som kommer att hända när det lilla planet lyfter. Därefter startar flyglektionen, där du får möjlighet att ta över spakarna från den erfarna piloten och prova på hur det känns att flyga fritt som fågeln.

Pröva dina vingar du med och ta en provtur i ett litet vackert pontonflygplan.