Kombinera sin karriär som pilot med familjelivet

Pilotyrket har sedan länge givit en hög status och många trånande blickar av folk som upplevde piloterna som framgångsrika, smarta, rika och sexiga i sina uniformer. Men det kräver också en stark disciplin och fysik med en utomordentlig syn, bra betyg och kunskapen om att man är borta ofta.

Familjeliv

Det är således inte alltid lätt att både göra karriär och samtidigt ha familj och barn. Som pilot är man ofta uppe i luften eller långt borta från sina nära och kära genom övernattningar på hotell eller annat boende under långdistansflyg. Då gör jetlag inte det hela bättre och man måste hitta en gemensam tid för att kunna prata med sin familj. Men skam den som ger sig och A och O är att du har en partner som är okej med detta och tar sin del av ansvaret.

På senare tid har många flygbolag, trots vissa strejker och stor konkurrens, snappat upp vikten av ett sjyst privatliv och försökt möta kraven från piloterna om att bättre kunna kombinera sina flygningar med lediga stunder.

Ledigheten har nu förtiden blivit längre för piloter pga. de krävande arbetspassen, så för många bolag har ändå piloterna många förmåner. Samtidigt har man som pilot många fördelar och kan själv påverka sina scheman så att det passar ens eget liv. Dessutom får deras familjemedlemmar betydligt billigare resor och andra fördelar som de kan utnyttja.

Det som är värt att nämna är ju att du själv kan be om att antingen göra fler kortdistansflygningar på hemmaplan eller flyga längre sträckor. Du har själv chansen att påverka. Men du ska också veta att pendlingstiderna kan vara ganska långa från din flygbas.

Efterfrågan och löner

I världen är efterfrågan på piloter stor och då framför allt på kvinnliga sådana. Exempelvis, Easyjets flygskola har börjat satsa mer och mer på sina kvinnliga elever.

I Kina betalar man sina piloter med höjdarlöner. Annars är lönerna i genomsnitt bra, men det finns naturligtvis vissa lågprisbolag som inskränker lönerna för sina arbetare och där piloternas lägre löner och sämre arbetsförhållanden sker på bekostnad av de sänkta priserna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *