Valet att bli pilot

Vad krävs?

Om man väljer att bli pilot till yrket ska man veta att det faktiskt är brist på dem. Ett råd jag kan ge dig är dock att satsa på en karriärutomlands då det finns betydligt större chanser att klättra högre och fler flygbolag att välja mellan. En del länder har dessutom flera flygbolag man kan skicka in sitt CV till. Har man dessutom gått på en av deras utbildningar, finns det en chans att man blir anställd direkt efter utbildningen då man redan har skaffat sig kontakter.

Tänk på att piloter måste kunna flera språk och söker du till en utbildning i ett land måste du även kunna det landets språk. Engelska är en grundregel naturligtvis.

Som jag redan nämnt i tidigare artiklar, är perfekt syn ett krav. Även längden kan komma att diskuteras. En SAS-pilot måste vara mellan 157-200 cm lång, vilket i och för sig de flesta är, men det varierar naturligtvis på olika flygbolag.

Innan man får en anställning måste man se till att skaffa sig så mycket flygtid som möjligt och det kan påverka dig ekonomiskt då många nyutbildade måste göra turer för struntsummor.

Löner

Pilotyrket har sedan länge klassats som ett fint arbete med höga löner och fantastiska förmåner och i viss mån stämmer det. Jobbar man i Kina kan man vänta sig en skyhög lön medan piloterna för Ryanair inte har det lika gott ställt.

Lönerna varierar dock beroende på i vilket land du jobbar och hur deras skattesystem ser ut. Dessutom spelar det roll om man är kapten eller styrman. Styrmän kan tjäna mellan 25-70 000 kronor i månaden medan en kaptenslön ligger betydligt högre och kan komma upp i slutsumman 1 miljon kronor/år och detta gäller i Sverige.

Piloterna som arbetar vid amerikanska bolag eller i arabländer kan tjäna mer än dubbelt så mycket. Även det tyska Lufthansa anses som ett generöst bolag och betalar bra till sina arbetare.

I lönerna ingår naturligtvis pensionsskydd och annat men även familjemedlemmarna kan utnyttja förmåner som gratis flygturer eller få tillgång till skola och sjukvård på plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *