Populära plan för hobbybruk

Om du enbart vill hålla dig till flygning som hobby, finns det en mängd flygmodeller du kan specialisera dig på. Men det finns även modellplan som du kan ge dig ut och köra med. Att flyga med modellplan kan dessutom ge dig en försmak för det verkliga flyget eller kompensera för dålig syn om du inte får flyga vanligt plan. Det är faktiskt populärt i alla åldrar och för båda könen, så varför inte pröva på ett radiostyrt modellflygplan eller en häftig drönare?

Några roliga modellflygplan

Inom modellplanen finns det friflyg, linflyg och radioflyg. Radioflyg är styrda av ett radiosystem där man med en radiosändare styr planen som har två eller flera inbyggda motorer som förr gick på vanligt bränsle men som på senare tid sköts genom ett elektriskt system. De vanligaste modellerna är s.k. skalamodeller som är en miniatyrmodell av ett redan existerande, verkligt plan. Märket Cessna är ett exempel på detta men även de riktigt dyra varianterna från Skylink med bensinmotor kan vara kul att pröva på.

Ett linflyg fungerar ungefär som en flygande drake som styrs med fastsatta linor och har motorer inbyggda i sig. Friflyg är modeller som sänds upp i luften och som normalt saknar motor. Just nu lever vi i en tid där drönare blir vansinnigt populärt och som både används för kommersiellt bruk och som hobby. Alla som vill börja med modellflyg kan besöka Sveriges Modellflygförbund och kolla in alla grenar som man kan ge sig i kast med.

Populära drönare

Att flyga drönare har blivit en trend i samhället. trots att de ibland anses som en fara för flygtrafiken och en kränkning genom sitt kamerasystem, är drönarna omåttligt populära farkoster.

Några modeller ska jag lista här nedan. Tänk dock på att följa regler angående drönare.

  • Mavic Pro är en modell som ofta har fått höga betyg men kostar en slant.
  • Hubsan som kan vara bra för nybörjare.
  • Parrot som kan bli både flyg och båt i ett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *