Hitta utbildning och skola

Att ta ett pilotcertifikat är dyrt och vissa utbildningar kan hamna på runt 800 000 kronor om man vill bli pilot på heltid. Jag tänkte ge några exempel på pilotutbildningar eller ställen man kan ta flygcertifikat eller utbilda sig till pilot.

Egen finansiering eller studielån?

Om man vill arbeta som pilot kan man antingen välja en privatskola vars utbildning man bekostar själv eller ta del av CSN:s studielån då många privatskolor även är studiemedelsberättigade.

Transportstyrelsen har en lista med alla flygskolor man kan välja mellan.

Två utbildningar som är betydligt billigare i Sverige

I Sverige finns det två skolor som utbildar 20 piloter som endast måste bekosta sina teoriböcker. De heter Trafikflyghögskolan och Scandinavian Aviation Academy. Dock är det många som söker och bara de bästa kommer in så det gäller att ha kanonbetyg, utmärkt syn och fysik och verkligen visa att man vill bli pilot.

Gå privat

Om man inte vill ta studielån och samtidigt välja takt på sin utbildning, kan man välja en privat skola och bestämma sin egen studietakt medan man jobbar och på så sätt betala under tiden man läser. Det kan vara smart om man vill bli pilot på sin fritid eller jobba då och då. Man kan ju också välja att börja hos en flygklubb för att ta ett privat flygcert och senare utöka med andra kurser. Allt beror på hur man känner för pilotyrket och om man överhuvudtaget vill bli pilot på heltid. Det kan också vara en fråga om pengar.

Utländska utbildningar

Många flygbolag har egna pilotutbildningar som man visserligen får betala för men som man sedan kan göra att man blir anställd av dem efter avslutad utbildning. Är man kvinna, har man faktiskt numera en liten förtur då många bolag vill ha fler kvinnliga studenter. Easyjets flygskola i Storbritannien har t.o.m. ett krav att ta in minst 15% kvinnor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *