Vad behövs för ett flygcertifikat?

Medicinsk undersökning

Det första som behövs för att ta ett flygcertifikat är en medicinsk undersökning där en flygläkare kollar upp din syn och din fysiska kapacitet. Men om man bara vill bli pilot för nöjes skull, är det inte lika höga krav som när man ska arbeta som pilot. Om man har bra syn med korrektion och hjälpmedel, är det många skolor som nöjer sig med detta. Allt beror således på om certifikatet sker i klass 1 eller klass 2. En privatflygare kan ta klass 2 medan en kommersiell pilot måste ta klass 1. Läkarundersökningen kostar ca 2000 kronor.

Typer av certifikat

Sedan måste man givetvis veta vad man vill ta certifikat för. Det finns flygcertifikat beroende på vilken typ av farkost man vill flyga. Vissa intresserar sig för segelflyg, andra för ultralätta motorflyg och den tredje kan välja mellan ett trafikflygarcertifikat för antingen helikopter eller flygplan.

Oavsett vad man väljer, krävs en teoretisk och en praktisk bit där man varvar lärarledd undervisning och teoretiska prov med flyglektioner.

Beteckningar

Alla flygcertifikat har olika beteckningar som innebär bokstäver som står för olika saker. För att bli privatpilot krävs att man tar PPL-licensen.

  • PPL står för Private Pilote License och är det första man tar om man vill bli pilot. Man får då ta med passagerare men inte för kommersiellt bruk.
  • CPL står istället för Commercial Pilote License och innebär att man får ta betalt för flygningarna.
  • ATPL är det högsta certifikatet och betyder Airline Transport Pilote License. Då flyger man för olika flygbolag och kör långdistans eller kortdistansflygningar med många passagerare, som t. ex. SAS eller Lufthansa. Med detta certifikat kan man även bli befälhavare.

Som komplement kan man även behöva ta andra kurser. Till dem hör exempelvis MCC, MPL, IR, Type Rating och NQ.

  • NQ är behörighet för mörkerflygningar.
  • Type Rating gör att man lär sig flyga ett viss plan.
  • IR betyder instrument rating och innebär att du får flyga i dåligt väder. Således är denna kurs oumbärlig för piloter som är anställda på flygbolag.
  • MCC och MPL ger dig rätt att flyga i ett plan med två piloter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *